immersivecare
wat2

WAT

In dit project willen we het gebruik van immersieve technologieën onderzoeken om het welbevinden van patiënten tijdens hun behandeling/verblijf in een zorginstelling te optimaliseren.  

Met immersieve technologie bedoelen we elke vorm van technologie die de realiteit uitbreidt of een nieuwe realiteit creëert. Deze technologieën zorgen als het ware voor een gevoel van onderdompeling (immersie) in een kunstmatige omgeving, die de werkelijke omgeving vervangt of aanpast, zodat gebruikers zich laten meeslepen door de nieuw gecreëerde omgeving. Dit gebeurt meestal aan de hand van een bril (headset).  

doel2

DOEL

Dit project wil samenwerking creëren tussen Vlaamse zorginstellingen en technologische bedrijven die het welbevinden van patiënten tijdens hun behandeling en/of verblijf in een zorginstelling wensen te optimaliseren. We maken hiervoor gebruik van immersieve technologieën.  

Er bestaan verschillende types van immersieve technologie (360°, VR, Cave VR, AR en MR), die elk op het realiteit-virtualiteitscontinuüm geplaatst kunnen worden  en zowel computer-geanimeerde als real-life opnames kunnen tonen.

relevantie2

RELEVANTIE

Immersieve Technologie wordt nog voornamelijk gebruikt in de entertainment. Maar er zijn ook heel wat toepassingen mogelijk die een meerwaarde zijn in de gezondheids- en welzijnssectorHet ontbreekt vandaag echter zowel bij de technologieontwikkelaars als bij de gezondheids- en welzijnssector aan kennis en mogelijkheden van deze toepassingen. In dit project willen we de samenwerking tussen deze partijen ondersteunen en versterken. 

onze rol2

ONZE ROL

De cases waarrond gewerkt wordt zijn toepassingen voor personen met een verstandelijke beperking, een toepassing in woonzorgcentra, een toepassing voor revalidatie en een toepassing in de pediatrie.

Mobilab & Care zal twee cases trekken, namelijk de case rond personen met verstandelijke beperking en de revalidatiecase. Daarnaast zal Mobilab & Care ook zijn technologische kennis inzetten in de vertaalslag tussen zorg en technologie. 

toekomst2

TOEKOMST

Momenteel worden de verschillende ontwikkelde toepassingen in de verschillende cases in de praktijk geëvalueerd. 

Bij aanvang van het project werd het duidelijk dat er slechts een beperkte en soms onvolledige kennis en zicht is op immersieve technologie en haar mogelijkheden. Daarom werd er eerst een overzicht gemaakt van de verschillende mogelijke immersieve technologiën, met focus op een zorgtoepassing.

Dit staat op een overzichtelijke en begrijpbare manier online!

Wil je op de hoogte blijven van alle activiteiten volg dan zeker ook de Immersive Care blog.

onderzoekers2

ONDERZOEKERS

Jo Daems

Bert Bonroy

Romy Sels

duur2

DUUR

01/10/2019 –  30/09/2021

 

Partners

Voor dit project werken vier partners binnen de Thomas More-hogeschool samen nl. Bachelor opleiding Verpleegkunde (lead), Expertisecel Psy, Tech & Samenleving, M&C en Creative and Innovative Business. 

Concreet zullen er gedurende dit project zowel technologiepartners als zorgpartners aan de slag gaan, om een toepassing te ontwikkelen en evalueren voor verschillende cases . 

Ondersteund door

Contact

Bert Bonroy

bert.bonroy@thomasmore.be

+32 14 80 22 96

immersivecare.be